Responsive Menu

Bemutatkozott a Cherhaja és a mentorprogram a Magyar Nemzeti Roma Platform országos konferenciáján

A Belügyminisztérium szeptember 16-án szervezte meg a Magyar Nemzeti Roma Platform országos konferenciáját Szegeden.

A konferencián beszédet mondott Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke, Farkas Félix, roma nemzetiségi szószóló, ifj. Farkas László, az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese és Mihály Sándor József, a Csongrád-Csanád Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A konferencia fókuszában a roma közösségek felzárkózásának lehetőségei álltak, így a helyi civil szervezetek és intézmények jó gyakorlatainak bemutatására is sor került.,,Szoktuk mondani, hogy születésekor minden ember egyforma esélyt kap az életre…vagy ez mégsem így van? “-  így indította gondolatmenetét Farkas Félix, majd kiemelte a legfontosabbnak mégis a pozitív hozzáállást tartja minden esetben. Elmondta, úgy gondolja, hogy,,van még mit tenni”, hiszen a legfontosabb elérni azt, hogy a többségi társadalom a romákban ne a problémát, hanem a lehetőséget lássa.

A konferencián, mint helyi jó gyakorlat bemutatkozott az Ágota – Állami Gondoskodásban élő és veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány, a Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola  valamint a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium Cherhaja programja és mentorprogramja is.

Tóth Johanna, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium munkatársa és a Cherhaja szakmai vezetője, így összegezte a nemrégiben indult programunkat: ,,A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Jezsuita Roma Szakkollégium 2019 januárjában indította el közösen a Cherhaját, melynek célja a tehetséges roma és hátrányos helyzetű középiskolások felkészítése a továbbtanulásra, segítségnyújtás motivációjuk megtartására. Egy olyan hároméves program, mellyel országszerte támogatjuk azokat a tehetséges fiatalokat, akik kialakult helyzetük miatt nehézségekkel küzdenek és emiatt a továbbtanulásuk veszélybe kerülhet.”

,,A szakkollégiumunkban nagy hangsúlyt kap a hallgatók személyre szabott kísérése”- összegezte Mészáros Ferenc a mentorprogramunkrólszóló beszámolót, melyet Hegedűs József hallgatónk személyes példáján keresztül ismerhettek meg a résztvevők. A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium jó gyakorlatainak bemutatását egy Csillagerdő dallal, Hegedűs József zárta.

Képek és szöveg: Dobroka Aleksandra