"Cigánynak lenni" - tanulmányi hétvége hallgatói szemmel

A 2015. február 13-14-i Szokeresz tanulmányi hétvége hallgató szemmel.

2015. február 13-14-én a tavasz első Szakkollégiumi tanulmányi hétvégéjét rendezte meg a Szokeresz. Pénteken a szakkollégium adott otthont annak, hogy néhány hallgatótársam meg tudja mutatni a saját tudományos előadását a tutor program keretein belül. Látszott az előadókon, hogy komolyan veszik munkájukat ugyanis nagy szakmai hozzáértéssel és felkészültséggel adtak elő. Úgy gondolom, hogy mindenki, aki jelen volt, az gazdagodhatott értékes gondolatokkal különböző témákat illetően. Engem is arra sarkall ez a program, hogy a jövőben én is elkezdjek foglalkozni tudományos munkával.

Estére is maradt program, méghozzá Máté-Tóth András jött el hozzánk, aki rendkívül szimpatikus volt nekem, emellett érdekes dolgokat mondott mind az életéről, mind pedig a vallásról és a lét kérdéséről. Néhány dolgon jómagam is elgondolkoztam, hogy ez tényleg így van-e. El lehet mondani, hogy egy értékes napon vettem részt.

A másnapot nagy izgalommal vártam, mert pécsről, a Whislocky Henrik Szakkollégiumból jöttek el barátaink és újra tudtunk velük találkozni, október után. A szombati rendezvény a Ferences plébánián került megrendezésre. Remek alkalom volt, hogy jobban megismerjük egymást és, hogy meg vitassuk a romák helyzetét Magyarországon. Előadást tartott Forgács István roma ügyi szakértő. Az előadás mély beszélgetést indított és további gondolkodásra ösztönzött engem is. Véleményem szerint a cigányoknak a magyarokkal kell közösen építeniük a jövőjüket, nem külön. A cigányok előtt kell lennie egy etalonnak, amit látnak nap, mint nap az iskolában. Küzdve is, de menni kell velük együtt, hogy sikeres emberek legyenek.

A továbbiakban Trendl Fanni tartott előadást a pécsi szakkollégium képviseletében. Kiváló beszédet mondott. Ezután Báró-Farkas Csaba hallgató társam vezényletével egy kerekasztal beszélgetésen vettünk részt, ahol a társaság két részre oszlott. Sok érdekességet megtudtunk a pécsi szakkollégiumról, de a legjobb dolog szerintem az volt, hogy mindenki mondott magáról néhány szót, így jobban megismerhettük egymást, ezen rövid idő alatt.

Nagyszerűen éreztem magam ebben a két napban, sok gondolat ragadt meg a fejemben, ami szerintem a további életem során nagyon hasznos lesz. Remek hétvége volt. 

Vidó Roland

Széchényi 2020