"EU-Roma" tanulmányi hétvége hallgató szemmel

A 2015. március 6-7-8-i tanulmányi hétvégénk hallgatói szemmel.

Nagy izgalommal vártam a pénteki napot, mert kíváncsi voltam a Cserepes soron élő roma emberekre. Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vitt körbe minket. Mintegy 2 órás bejáráson nagyon sok információt kaptunk az ottani dolgokról, az ott lévő helyzetről. Betekintést kaptunk a Cigány Önkormányzat képzéseiről, illetve a Roma Tanoda életéről. Ahogy mentünk beljebb az egész Cserepes soron, egyre rosszabb körülményekkel találkoztam, sajnos. Rossz volt látni az ott élő embereket, az eluralkodó káoszt, ha nevezhetem így. Egy pillanatra én is át tudtam érezni, sőt szerintem mindenki átérezte mindazt, amit ott tapasztaltunk. Nagyon örültem, hogy körbejárhattam, ezt a részét is Szegednek, igaz, hogy nem a legszebb részét, de nekem nagyon sokat jelentett, hogy megnézhettem az ottani cigány emberek életét.

Miután visszaértünk a kollégiumba, megint csak egy izgalmas program elé néztünk, ugyanis a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karáról jöttek előadást tartani, „ A mosolyod rólad szól” címmel. Jó hangulatú előadást hallhattunk tőlük, nagyon kedvesek voltak.

Péntek estére is maradt vendég, aki nem volt más, mint a Móra Ferenc Múzeum két munkatársa, Medgyesi Konstantin és Hegedűs Anita, akikkel az értelmiségi létet elemeztük és a múzeum dolgairól is szó esett. Remek beszélgetés volt. Este már a másnapi Lovári írásbeli nyelvvizsga járt az eszembe, ezért is nem tudtam részt venni szombaton Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár előadásán. A többieket megkérdezvén érdekes élményeket meséltek, remek előadást láttak, így kicsit sajnálom, hogy nem lehettem ott. A következő előadó Ficz Emma volt, aki roma foglalkoztatási szakreferens. Vele egy csoportjáték keretében ismertük meg az Európai Unió pályázati gyakorlatát. Nagyon élveztem, és úgy vettem észre, hogy a többiekről is elmondható ez. Az utolsó előadó Sztojka Attila volt, akivel már találkoztunk a tanulmányi hétvége előtt 1 héttel Nyíregyházán, a Foci Kupán, ahol a Szokeresz nyerte meg a kupát, mind fociban, mind röplabdában. Sztojka Attila politológus, kisebbség politikus, romológus. Kiváló előadást hallhattam, ami nagyon magával ragadott. Inkább a statisztikára alapozott az előadó, de egyben olyan ösztönző, bátorító beszédet mondott, hogy nekünk, romáknak igenis a tanulás a kiút abból az általánosításból, hogy a romák ilyenek-olyanok, amit nap, mint nap megélünk. Nagy hatással volt rám, ugyanis én is politológus szeretnék lenni.

Vasárnap részt vettünk a Szokeresz által szervezett, az IH Rendezvényközpontban tartandó Csányi Sándor: Férfi agy című monodrámáján. Már nagyon vártuk az előadást, ugyanis nagyon sok jót hallottunk róla. A színész 6 karaktert személyesített meg a műben. Nagyon jól éreztem magam, rég nevettem annyit, mint ott az előadáson. Számomra ez volt a hétvége csúcspontja, és nem csak számomra, ezt szerintem elmondhatom a hallgató társaim nevében is. Összességében nagyon élveztem a hétvégén tartott programokat, sok mindenre felnyitotta a szemem, hogy a jövőben még jobban, több odafigyeléssel legyek magamra és hallgatótársaimra. Köszönöm ezt a hétvégét a kollégiumnak! 

Vidó Roland

Széchényi 2020