Roma Kultúra Napja Békésen

Békésen a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium munkatársai illetve hallgatói és a GFF Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium közös szervezésében a Nemzetközi Roma Nap alkalmából megrendezték a Roma Kultúra napján 2018. április 9-én. Ebből az alkalomból középiskolás fiataloknak Pályaorientációs és Érzékenyítő csoportfoglalkozásokat tartottunk. A fiatalokat három csoportra osztottuk, egy csoportnál egyszerre egy hallgatónk és egy kollégiumi munkatárs volt jelen.

Akkreditált kiváló Tehetségpont lett a Szokeresz

Idén kilencedik alkalommal, 2018. március 24-én került megrendezésre a Kárpát-medencei Tehetségnap. A budapesti Szent Margit Gimnáziumban a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a Matehetsz hagyományos éves díjátadó ünnepségén kihirdették a „Felfedezettjeink” című pályázat nyerteseit, átadták a „Magyar Tehetség Nagykövete” megbízásokat és a Tehetségek Szolgálatáért életmű- és éves díjakat, valamint ünnepélyes keretek között közel 200 tehetségsegítő intézmény vehette át a sikeres tehetségpont akkreditációt elismerő táblát.

Kreatív írás a Szokereszben

Márciusi Közéleti kurzusunk vendége Lackfi János, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő, műfordító, szerkesztő volt. Harmincnál több könyvet írt, melynek felét felnőtteknek, felét gyerekeknek, harmincegynéhányat pedig lefordított magyarra. Emellett oktat, kreatív írást tanít és évente több mint 100 közönségtalálkozón vesz részt amellett, hogy népes családjával tölti szabad idejét.

Farkas Franciska mesés estje felnőtteknek

Közéleti kurzusunk keretében 2018 március 9.-én, pénteken egy különleges irodalmi est részesei lehettek a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium Hallgatói és az érdeklődő helybeliek. Farkas Franciska, roma származású színésznő Gorkij: Makar Csudra című darabját mutatta be. A sejtelmes hangulatú mese rövid időn belül magával ragadta a hallgatóságot, akik feszülten figyelték, ahogyan Makar Csudra meséli Radda, Lojko és a többi vándorló cigány életének 1-1 mozzanatát az őszi sztyeppén.

Roma Szakkollégiumok Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciája 1.

2018. március 9.-én került megrendezésre a Roma Szakkollégiumok Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciája 1. című program, ahol szakterületükhöz tartozó tudományos kutatásaikat és eddigi eredményeiket mutatták be az ország roma szakkollégiumainak hallgatói Szegeden.

Házi konferencia – kötet bemutató

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt 5 év tutori programjának eredményessége már nem csak szavakban és számokban mérhető. 18 jelenlegi és alumni hallgatónk kutatása jelent meg KUTATÓMUNKÁK a Szokereszben címmel.

Oláh Gergővel ünnepeltük a karácsonyt

A szakkollégium évzáró karácsonyi ünnepsége mindig a meghitt találkozások és a kötetlen beszélgetések helyszíne, hiszen a hivatalos kereteken kívül ad lehetőséget a munkatársak és a hallgatók közötti párbeszédre és ismerkedésre.

Romák a médiában

Hallgatói kezdeményezésre került megrendezésre a Millenniumi Kávéházban a Roma Szakest programsorozat keretében a Romák reprezentációja a médiában című kerekasztal-beszélgetés. A kiegészítő képzésben résztvevő hallgatók önálló ötlete és moderálása mellett izgalmas beszélgetés bontakozott ki december 6-án.

Napforduló – sorsforduló

A szakkollégiumi hagyományokhoz híven az adventi időszak kezdetén egynapos lelki gyakorlaton vettek részt a hallgatók. A téma ezúttal a férfi és a női szerepek értelmezése volt, amelyet a szakkollégisták két szakmai vezető, Zöldyné Szita Erzsébet mestertréner és Kükedi Zsolt közösségfejlesztési szakértő segítségével végeztek különböző interaktív feladatok és beszélgetések során.

Uniós tanácsülésen érveltek a hallgatók

A roma szakkollégiumi program színfoltja az idei szemeszterben indult Európai uniós szakszeminárium, amelynek keretében a hallgatók nem csak az EU intézményrendszerével ismerkedhetnek meg, hanem interaktív tárgyalások, vitafórum keretében maguk is „képviselhetnek” egy fontos ügyet.

Széchényi 2020