A Csatkai Cigánybúcsún jártak a roma szakkollégisták

Épphogy elkezdődött a tanév, és a szakkollégiumi tanulmányi program, a kulturális antropológiai műhely tagjai máris munkához láttak. Szeptember második hétvégéjén ellátogattak Csatkára, ahol az ország legnagyobb cigánybúcsúján vettek részt.
A kulturális antropológiai műhely 2017 őszén a roma vallási kultúrával foglalkozik. Ennek keretein belül végeztek terepkutatást a hallgatók Dr. Povedák István vezetésével, 2017. szeptember 10-én a hazai cigányság legnagyobb vallási ünnepén, a Csatkai Cigánybúcsún. 
A rendezvényre az ország határain belülről és kívülről érkeztek romák és nem romák egyaránt, hogy hatalmas virágcsokrokkal, koszorúkkal valamint elképesztő méretű és mennyiségű gyertyákkal fejezzék ki Szűz Mária iránti tiszteletüket, fotókat készítsenek a felvirágozott templomban és magukhoz vegyék a csodatévő erejéről híres forrásvizet. Az esemény azonban nem csupán vallási rítus, hanem minden emberi érzékszervet kielégítő, zenés-táncos, ételben-italban bővelkedő valódi fesztivál. A kutatóműhely a terepmunka tapasztalatait rendhagyó módon nem teremben, hanem a tatabányai Szelim-barlang felfedezése után a Turul szobor lábánál dolgozta fel, a Kő-hegy tetején. Az eseményen interjúk is készültek, amelyeket a csoport tagjai elemeznek majd.
A szakkollégiumban ebben a tanévben négy műhely áll a hallgatók rendelkezésére, amelyekben szakmai-gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek különböző területeken: a már említett kulturális antropológia mellett kommunikáció és média, művészeti és civil műhely.

Széchényi 2020