Farkas Franciska mesés estje felnőtteknek

Közéleti kurzusunk keretében 2018 március 9.-én, pénteken egy különleges irodalmi est részesei lehettek a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium Hallgatói és az érdeklődő helybeliek. Farkas Franciska, roma származású színésznő Gorkij: Makar Csudra című darabját mutatta be. A sejtelmes hangulatú mese rövid időn belül magával ragadta a hallgatóságot, akik feszülten figyelték, ahogyan Makar Csudra meséli Radda, Lojko és a többi vándorló cigány életének 1-1 mozzanatát az őszi sztyeppén.

A Makar Csudra, Farkas Franciska önálló estje, amikor Makszim Gorkij novelláját meséli és játssza el. Az előadás rendező-dramaturgja a Trojka Színházi Társulás alapítója, Soós Attila. A darab Karafiáth Orsolya és a Harmadik Hely lakásszínház személyes felkérésére született. Franciska az előadás során hat szerepet játszik el.

A magával ragadó darab után a jelenlévők kötetlen beszélgetés keretében tehettek fel kérdéseket a színésznőnek, aki lelkesen és közvetlenül válaszolt az érdeklődőknek. Átfogóbb képet kaphattunk az életéről, álmairól, arról, hogyan lett színésznő, eddigi tapasztalatairól és jövőbeli terveiről. 

Farkas Franciska személyes ajánlójával szeretnék ösztönözni mindenkit, hogy vegye kezébe a novellát:

"A Makar Csudra gyerekkorom egyik meghatározó meséje. Édesanyám és édesapám miatt zsigeri rajongással kötődöm ehhez a történethez, az évek során azonban szélsőségesen váltakozott a véleményem a novelláról: volt, hogy beleszerettem, volt, hogy meggyűlöltem, de ami változatlan maradt, hogy a mai napig fel tud háborítani, ordítani lenne kedvem: "De miért???"

A kérdésemre kérdéssel válaszol a mese. Olvassuk egymást, lassan 30 éve. És egyre kevésbé igénylem a választ. "Jössz-mégy? Jól teszed! Nagyszerű sorsot választottál. Járj, kelj, nézz szét a világban, és ha eleget láttál, feküdj le, és halj meg. Ennyi az egész!"

 Széchényi 2020