Házi konferencia – kötet bemutató

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt 5 év tutori programjának eredményessége már nem csak szavakban és számokban mérhető. 18 jelenlegi és alumni hallgatónk kutatása jelent meg KUTATÓMUNKÁK a Szokereszben címmel.

Az ünnepélyes rendezvényen a fenntartó képviseletében prof. Dr. Zakar Péter mondott köszöntőt, Mészáros Ferenc igazgató mutatta be a kötetet, majd Kalányos Krisztina, a tutori program felelőse és megálmodója, a megjelenő kötet szerkesztője köszöntötte a jelenlévő hallgatókat, oktatókat és érdeklődőket. A programhoz kapcsolódó tapasztalataikat pár mondatban összegezték; Kocsis Krisztián phd hallgató, alumni diákunk és Dr. Vida Anikó tutor, a SZTE ETSZK oktatója.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium életében jelentős mérföldkő a kötet megjelenése. Hallgatóink számára fontos a tudományosság, a kutatásokban való részvétel. Az egyes szakterületekben jártas egyetemi oktatók támogatják a hallgatók munkáját, segítik őket saját témájuk megtalálásában és érdeklődési körüknek megfelelő tudományos tevékenység végzésében.

Kutatások egy része a magyarországi cigányság helyzetét vizsgálja és mutatja be. A tanulmányok sokszínű képet mutatnak. A roma diákok beilleszkedései nehézségeit illetve a felnőttek munkaerő piaci beilleszkedése körüli problémákat is bemutatja, de pedagógiai és szociológiai nézőpont mellett jogi aspektust vizsgáló kutatások absztraktját is olvashatjuk.

A roma lakkosságot érintő kérdéseken túl orvosi, történeti, gazdasági és vallástudományi szemlélettel is találkozhatnak mindazok, akik kezükbe veszik kötetünket és elolvassák hallgatóink kutatásainak összefoglalását.
Széchényi 2020