Roma Szakkollégiumok Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciája 1.

2018. március 9.-én került megrendezésre a Roma Szakkollégiumok Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciája 1. című program, ahol szakterületükhöz tartozó tudományos kutatásaikat és eddigi eredményeiket mutatták be az ország roma szakkollégiumainak hallgatói Szegeden.
A fontos és hiánypótló esemény, amely amellett, hogy teret adott roma szakkollégisták kutatásainak bemutatására, felhívta a figyelmet arra, hogy nélkülözhetetlen eszköz a társadalmi felemelkedésben az oktatás, kutatás. A konferencián a hallgatói előadások mellett a cigányok tudományos életben betöltött szerepéről, és a roma értelmiség életéről, lehetőségeiről is szó esett.
Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kiemelte köszöntőjében: noha a roma társadalmon belül csekély a diplomások aránya, szükség van minél több példaképre, mert a mélyszegénységből való kiemelkedés lehetséges útja a tanuláson keresztül vezet. Fontos, hogy tudjuk és megünnepeljük, ha valaki közülük sikereket ért el.
Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora illetve Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora kiemelték, hogy a szegedi felsőoktatási intézmények életben mennyire fontos helyet foglal el a fiatal kutatók és leendő kollégák támogatása, felkarolása.
 
A roma szakkollégiumok programjainak sarkalatos pontja a hallgatók tudományos életbe való bevezetése. Ezért is kiemelt fontosságú, hogy a fiatalok a konferencia keretében, hozzáértő bizottság előtt tudtak bemutatkozni kutatásaikkal. Az első alkalommal megrendezett konferencia célja hagyományteremtés is – mondta el Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója, a konferencia házigazdája – bíznak abban, hogy a későbbiekben is biztosítva lesz a felnövekvő roma értelmiség számára ez a fórum.
A részvevő ifjú kutatók sokféle témát vonultattak fel. Elhangzottak jogi, gazdasági, irodalmi, társadalom-tudományi, vagy a magyarországi cigányság helyzetét és lehetőségeit bemutató előadások is.
A rendező Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium számára különösen fontos a tudományos munka támogatása. Az elmúlt 5 évben több mint 75 hallgató felsőoktatási tanulmányait segítették, akiknek közel 20%-a végezett tudományos munkát.

Széchényi 2020